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国立保健医療科学院
試験ID UMIN000045732

最終情報更新日:2022年3月4日

被験食品の摂取が血圧に及ぼす影響

基本情報

試験IDUMIN000045732
研究名称 / Scientific Title(Acronym) 被験食品の摂取が血圧に及ぼす影響 Effects of consumption of the proanthocianidins derived from Acacia Bark on blood pressure: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial
平易な研究名称 / Public Title(Acronym) Effects of consumption of the test food on blood pressure
試験進捗状況/Recruitment status参加者募集終了-試験継続中 Complete: follow-up continuing
登録日時2021年10月12日
最終情報更新日2022年3月4日
試験開始日(予定日)
試験終了日(予定日)
組入れ開始日 / Date of first enrollment

試験概要

試験実施地域 / Region 日本 Japan
実施都道府県
目標症例数/Target sample size 40
対象疾患 / Health condition(s) or Problem(s) studied 健常者 Healthy Japanese subjects
試験のタイプ / Study type 介入 Interventional
試験デザイン / Study design
ランダム化 / Randomization
介入1 期間: 12週間 試験食品: 黒酢濃縮粉末含有食品 用法・用量: 1日1カプセルを水もしくはぬるま湯とともに摂取する ※摂取前検査では初回血圧測定直後に摂取する。 ※1日の用量はその日のうちに摂取する。飲み忘れた場合は気が付いたときに摂取する。
介入2 期間: 12週間 試験食品: 結晶セルロース含有食品 用法・用量: 1日1カプセルを水もしくはぬるま湯とともに摂取する ※摂取前検査では初回血圧測定直後に摂取する。 ※1日の用量はその日のうちに摂取する。飲み忘れた場合は気が付いたときに摂取する。
主要評価項目 / Primary outcomes 1. 摂取12週間後における座位時収縮期血圧における実測値 1. The measured value of sitting systolic blood pressure (SSBP) at 12 weeks after the start of test-food consumption (12w)
副次評価項目 / Secondary outcomes 1. The measured values of SSBP at four and eight weeks after consumption (4w, 8w) 2. The measured values of sitting diastolic blood pressure (SDBP) at 4w, 8w and 12w 3. The ratio of number of subjects who are SSBP 129 mmHg or less and SDBP 89 mmHg or less at 12w 4. The measured values of SSBP, SDBP and Total Area Under the Curve (tAUC) at before consumption and each subsequent measurement points (30, 60, 90, 120, 150 180 minutes after taking the test food)

適格性

年齢(下限)/ Age minimum 20歳以上 20years-old
年齢(上限)/ Age maximum Not applicable
性別 / Gender 男女両方 Male and Female
選択基準 / Include criteria
除外基準 / Exclude criteria 1. Subjects who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction 2. Subjects who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD) 3. Subjects who currently undergoing treatment for any of the following chronic disease: cardiac arrhythmia, liver disorder, kidney disorder, cerebrovascular disorder, rheumatism, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases 4. Subjects who take "Foods for Specified Health Uses," "Foods with Functional Claims," or other functional food/beverage in daily use 5. Subjects who currently taking medications (including herbal medicines) and supplements 6. Subjects who are allergic to medicines and/or the test food related products 7. Subjects who suffer from coronavirus disease 2019 (COVID-19) 8. Subjects who are smokers 9. Subjects who are pregnant, lactation, or planning to become pregnant 10. Subjects who have been enrolled in other clinical trials within the last 28 days before the agreement to participate in this trial or plan to participate another trial during this trial 11. Subjects who are judged as ineligible to participate in the study by the physician

責任研究者

責任研究者 / Name of lead principal investigator Tsuyoshi Takara
組織名 / Organization
部署名 / Division Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic Director
住所 / Address 9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan Japan
電話 / Telephone 03-5793-3623
実施責任組織 / Affiliation 株式会社オルトメディコ ORTHOMEDICO Inc. R&D Department
研究費提供組織 / Funding Source EGAO CO.,LTD.
共同実施組織 / Funding Source
受付ID

試験問い合わせ窓口

住所 / Address 2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan. Japan 112-0002
電話 / Telephone 03-3818-0610
ホームページURL
E-mail nao@orthomedico.jp
担当者 / Name of contact person Naoko Suzuki