幼児の発達過程を通した食欲と間食の内容・与え方,体格の検討 Associations among appetite, snacking, and body type during infant development

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抄録

<b>目的</b> 本研究では,幼児の間食の与え方や内容が食欲に関連しているかを発達段階別に調べることを目的とする。さらに食欲,間食の与え方や内容,体格が発達段階を経ても継続するかについて検討する。<br/><b>方法</b> 平成12から15年度に静岡県伊東市で出生し,1 歳 6 か月児,3 歳児健康診査の両方を受診した1,313人の問診票から,食欲,間食の内容,与え方,体格,性別の項目を解析に用いた。食欲が「ある」または「普通」を「食欲あり/普通」とし,食欲が「ない」または「むら食い」を「食欲なし/むら食い」とした。体格は,肥満度を算出し,「やせ」,「標準」,「肥満」に分けた。間食の内容は,3 歳児の間食15種をクラスター分析した分類で検討した。1 歳 6 か月児と 3 歳児の食欲,間食の内容,間食の与え方,体格の比較には,McNemar 検定を用いた。1 歳 6 か月児,3 歳児それぞれ「食欲なし/むら食い」のリスクを単変量および多変量ロジスティック回帰分析を用いて検討した。<br/><b>結果</b> 解析対象者は,男児664人(50.6%),女児648人(49.4%)であった(欠損:1)。出生数に対する有効回答率は,56.5%であった。間食の内容は,「補食の間食」,「甘い•スナックの間食」,「健康的間食」に分かれた。<br/> 1 歳 6 か月児から 3 歳児にかけて食欲に変化はみられなかったが,「子どもが勝手に食べる」と回答する者が増加するなど,間食の与え方や内容には変化がみられた。<br/> 3 歳児の食欲の問題に影響を及ぼす要因では,1 歳 6 か月児の「食欲なし/むら食い」のオッズ比が4.70(95%CI:3.07-7.19)と最も高かった。その他,「間食の時間を決めていない」が1.81(95%CI:1.24-2.65),「子どもが勝手に食べる」が2.92(95%CI::1.45-5.87),「健康的間食が少ない」が0.69(95%CI:0.48-1.00)であった。1 歳 6 か月児の「食欲なし/むら食い」に対するオッズ比は,「間食の時間を決めていない」が1.68(95%CI:1.13-2.49),「子どもが欲しがった時に与える」が1.49(95%CI:1.01-2.19),「家族や近所の人からもらう」が2.46(95%CI:1.46-4.14),「やせ」が11.47(95%CI:3.20-41.15)であった。<br/><b>結論</b> 1 歳 6 か月児の「食欲なし/むら食い」は,3 歳児になっても継続していたことから,早期の教育が求められる。さらに 1 歳 6 か月児と 3 歳児では,「食欲なし/むら食い」のリスクが異なっており,発達段階に応じた栄養教育の必要性が示唆された。

<b>Objective</b> To examine associations among appetite, snacking, and body type during infant development. We also investigated whether trends in appetite, snacking, and body type continue through time.<br/><b>Methods</b> Children (n=1,313) born between April 2000 and March 2004, in Ito City, Shizuoka Prefecture, were enrolled. Data were collected during health checkups at 18 and 36 months of age. The items used for analysis were the child's appetite, snack content, snack-eating style, and gender. The mothers commented on their child's appetite as good, normal, lacking, or irregular. The good and normal responses were grouped under the category good/normal appetite, while lacking and irregular were grouped under the category lacking/irregular appetite. Body types were calculated using an obesity index and classified as underweight, normal, or overweight. Fifteen kinds of snacks at 36 months were classified using cluster analysis. Appetite, snack content, snack-eating style, and body type at 18 and 36 months of age were compared using the McNemar test. Logistic regression was used to determine odds ratios (ORs) and 95% confidence intervals (CIs) for the appetite categories.<br/><b>Results</b> There were 664 boys (50.6%) and 648 girls (49.4%) in the study (missing=1). The response rate was 56.5%. Snacks were classified by content as meal substitutes, snacks and sweet foods, or healthy snacks. There was no change in appetite at 18 and 36 months of age. By 36 months, snack content, snack-eating style had changed (e.g. solitary snacking increased.). The highest risk factor for appetite at 36 months was lacking/irregular appetite at 18 months (OR: 4.70, CI: 3.07-7.19), eating snacks without time constraints (OR: 1.81, CI: 1.24-2.65), followed by unsupervised snacking (OR: 2.92, CI: 1.45-5.87), and consuming few healthy snacks (OR: 0.69, CI: 0.48-1.00). The risk factors for lacking/irregular appetite at 18 months of age were eating snacks without time constraints (OR: 1.68, CI: 1.13-2.49), receiving snacks on-demand (OR: 1.49, CI: 1.01-2.19) or from acquaintances (OR: 2.46, CI: 1.46-4.14), and being underweight (OR: 11.47, CI: 3.20-41.15).<br/><b>Conclusion</b> Education must be started at an early age because lacking/irregular appetite at 18 months was found to continue through to 36 months. In addition, the risk factors for a lacking/irregular appetite differed between 18 and 36 months; thus, education should be based on age.

収録刊行物

  • 日本公衆衛生雑誌

    日本公衆衛生雑誌 57(2), 95-103, 2010

    日本公衆衛生学会

キーワード

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130004626260
  • 本文言語コード
    JPN
  • ISSN
    0546-1766
  • データ提供元
    J-STAGE 
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