Japanese scientists say they have found a
protein that helps burn fat following an
intake of
fatty meals. The discovery is likely to lead to the development of drugs to
combat obesity.
A team of researchers at Kyoto University compared
mice with a protein called GPR120 with those that do not have the protein. The GPR120 is known for its ability to
recognize fat.
Researchers confirmed that the mice without the protein were heavier than those who had it by an average of 15 percent, and
accumulated twice as much fat in their bodies.
The scientists also analyzed the
genetic sequence of about 20,000 people in Europe. They found that people with
mutant GPR120
genes were 1.6 times more likely to be obese.
(Gozo Tsujimoto / Prof., Kyoto University)
"The new discovery will lead to the development of drugs or foods to help prevent obesity and
metabolic disorders."
The team's findings will be published in the British science
journal "Nature."
脂肪分の多い食事をとったあと脂肪の燃焼を助けるタンパク質の存在を発見したと、日本の科学者たちが明らかにし、肥満防止薬の開発につながるのではないかと見られています。
京都大学の研究チームは、GPR120と呼ばれるタンパク質を持っているマウスと、持っていないマウスを比較しました。GPR120は脂肪を感知する機能があることが知られており、このタンパク質を持たないマウスは持っているマウスより平均15パーセント体重が重く、体内におよそ2倍の脂肪を蓄積していることが確認されました。
科学者たちはまた、ヨーロッパに住むおよそ2万人の遺伝子配列を分析した結果、変異した(異常な)GPR120遺伝子を持つ人は、(そうでない人と比べて)1.6倍の確率で肥満になりやすいことが分かりました。
京都大学の辻本豪三教授は「この新しい発見は、肥満や代謝異常を防ぐ薬や食品の開発に道を開くのではないかと思います」と話しています。
このチームの研究成果は、イギリスの科学雑誌「ネイチャー」に掲載されます。