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ジアシルグリセロールの学会・学術情報

論文リスト(年代順)

1.ジアシルグリセロールの有効性に関する論文
2.ジアシルグリセロールのメカニズムに関する論文
3.ジアシルグリセロールの安全性に関する論文
4.ジアシルグリセロールの調理性・物性に関する論文
5.植物ステロール配合ジアシルグリセロールに関する論文

■論文・総説を年代別でも、まとめました。年代別にご覧なりたい場合は、こちらをご参照ください。
1.2008年発行文献
2.2007年発行文献
3.2006年発行文献
4.2005年発行文献
5.2004年発行文献
6.2003年発行文献
7.2002年発行文献
8.2001年発行文献
9.2000年以前発行文献

1.ジアシルグリセロールに関する文献(2008年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
J Am Diet Assoc108(1)
57-66
2008有効性One-Year Ad Libitum Consumption of Diacylglycerol Oil as Part of a Regular Diet Results in Modest Weight Loss in Comparison with Consumption of a Triacylglycerol Control Oil in Overweight Japanese SubjectsKawashima H et al.
Prog Med28(1)
203-210
2008有効性ジアシルグリセロール油継続摂取の肥満者の体重・体脂肪に及ぼす影響小治健太郎ら
Food Chem Toxicol46(1)
157-167
2008 安全性No enhancing effects of diacylglycerol oil on tumor development in a medium-term multi-organ carcinogenesis bioassay using male F344 rats.Ichihara T et al.

2.ジアシルグリセロールに関する文献(2007年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
Jpn Pharmacol Ther
(薬理と治療)
35(12)
1241-1248
2007有効性Effect of Repeated Consumption of Diacylglycerol Oil on Total and Dietary Fat Oxidation in Healthy SubjectsHibi M et al.
Atherosclerosis195(2)
398-403
2007有効性Suppressive effects of diacylglycerol oil on postprandial hyperlipidemia in insulin resistance and glucose intoleranceAi M et al.
日本臨床栄養学会雑誌29(1)
14-19
2007有効性ジアシルグリセロールの長期摂取が腹膜透析患者の血清脂質に及ぼす影響山本國夫ら
Atherosclerosis193(1)
55-61
2007 メカニズムA 1,3-diacylglycerol-rich oil induces less atherosclerosis and lowers plasma cholesterol in diabetic apoE-deficient miceFujii A et al.
J Lipid Res48(5)
1108-1121
2007 メカニズムEffects of triacylglcyerol and diacylglycerol oils on blood clearance, tissue uptake, and hepatic apolipoprotein B secretion in miceYasunaga K et al.
J Nutr137(5)
1194-1199
2007 メカニズムDietary Diacylglycerol Induces the Regression of Atherosclerosis in RabbitsOta N et al.
Food Chem Toxicol45
1165-1172
2007 安全性Comparison of dietary triacylglycerol oil and diacylglycerol oil in protein kinase C activationMeguro S et al.
Jpn Pharmacol Ther
(薬理と治療)
35(9)
973-987
2007植物ステロール配合日本人男性におけるジアシルグリセロール油と植物ステロールを含有するマヨネーズ様食品の腹部脂肪およびコレステロール値への影響竹下尚男ら
e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism2(1)
4-11
2007植物ステロール配合Combination of plant sterols and diacylglycerol oil lowers serum cholesterol and lipoprotein (a) concentrations in postmenopausal women with mild to moderate hypercholesterolemiaTakeshita M et al.
Asia Pac J Clin Nutr16(1)
40-48
2007 植物ステロール配合Effects of phytosterols in diacylglycerol as part of diet therapy on hyperlipidemia in children Matsuyama T et al.

3.ジアシルグリセロールに関する文献(2006年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
J Pediatr Endocrinol Metab19(2)
795-804
2006 有効性Effects of Diacylglycerol Oil on Adiposity in Obese Children: Initial CommunicationMatsuyama T et al.
Nutrition22(2)
128-135
2006 有効性Dietary diacylglycerol in a typical meal suppresses postprandial increases in serum lipid levels compared with dietary triacylglycerolTomonobu K et al.
Diabetes Care29(2)
417-419
2006 有効性Diet Therapy With Diacylglycerol Oil Delays the Progression of Renal Failure in Type 2 Diabetic Patients With Nephropathy Yamamoto K et al.
Nutrition22(1)
30-35
2006 有効性Effects of diacylglycerol on postprandial energy expenditure and respiratory quotient in healthy subjects Saito S et al.
Nutrition22(1)
23-29
2006 有効性Diacylglycerol oil ingestion in type-2 diabetic patients with hypertriglyceridemiaYamamoto K et al.
Pathophysiol Haemost Thromb35(5)
380-387
2006 メカニズムMechanism of the antithrombotic effect of dietary diacylglycerol in atherogenic mice Ijiri Y et al.
Int J Vitam Nutr Res76(2)
75-79
2006 メカニズムEffects of Dietary Diacylglycerol on the Energy MetabolismKimura S et al.
J Anim Physiol Anim Nutr90(5-6)
208-215
2006 メカニズムWeight loss effect of dietary diacylglycerol in obese dogsUmeda T et al.
Thromb Res117(4)
411-417
2006 メカニズムDietary diacylglycerol extenuates arterial thrombosis in apoE and LDLR deficient miceIjiri Y et al.
Lipids41(4)
347-355
2006 メカニズムEffect of Diacylglycerol on the Development of Impaired Glucose Tolerance in Sucrose-Fed RatsMeguro S et al.
Food Chem Toxicol44(1)
122-137
2006 安全性A 24-month dietary carcinogenicity study of DAG in mice Chengelis CP et al.
Food Chem Toxicol44(1)
98-121
2006 安全性A 24-month dietary carcinogenicity study of DAG (diacylglycerol) in rats Chengelis CP et al.
Food Chem Toxicol44(1)
81-97
2006 安全性A chronic dietary toxicity study of DAG (diacylglycerol) in Beagle dogs Chengelis CP et al.
日本食品科学工学会誌53(6)
354-360
2006物性ジアシルグリセロールを油相とする卵黄の乳化性河上智子ら
Ann Nutr Metab50(4)
372-379
2006 植物ステロール配合Serum Retinol, α-Tocopherol, and β-Carotene Levels Are Not Altered by Excess Ingestion of Diacylglycerol-Containing Plant Sterol EstersSaito S et al.
Nutrition22(2)
174-178
2006 植物ステロール配合Dose-dependent cholesterol-lowering effect of a mayonnaise-type product with a main component of diacylglycerol-containing plant sterol estersSaito S et al.
脂質栄養学15(1)
47-53
2006 (総説)特定保健用食品としてのジアシルグリセロール松尾登

4.ジアシルグリセロールに関する文献(2005年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
Atherosclerosis180(1)
197-204
2005 有効性Effect of diacylglycerol on postprandial lipid metabolism in non-diabetic subjects with and without insulin resistanceTakase H et al.
Clin Chim Acta353 (1-2)
87-94
2005 有効性Effects of diacylglycerol ingestion on postprandial hyperlipidemia in diabetesTada N et al.
Metabolism 54(1)
67-71
2005 有効性Effects of diacylglycerol administration on serum triacylglycerol in a patient homozygous for complete lipoprotein lipase deletionYamamoto K et al.
Nutrition21(9)
933-939
2005 メカニズムDietary diacylglycerol reduces postprandial hyperlipidemia and ameliorates glucose intolerance in Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) ratsMori Y et al.
Biochim Biophys Acta1733(2-3)
224-231
2005 メカニズムSupplementation with alpha-linolenic acid-rich diacylglycerol suppresses fatty liver formation accompanied by an up-regulation of beta-oxidation in Zucker fatty ratsMurase T et al.
Lipids40(3)
281-286
2005 メカニズムMetabolites of Dietary Triacylglycerol and Diacylglycerol During the Digestion Process in RatsOsaki N et al.
Food Chem Toxicol43(2)
253-260
2005 安全性Genotoxicity studies on dietary diacylglycerol (DAG) oilKasamatsu T et al.
日本食品科学工学会誌52(5)
226-235
2005物性ジアシルグリセロールで調製したマヨネーズ様水中油滴型エマルションの乳化性に及ぼす塩の種類の影響大橋きょう子ら
日本調理科学会誌38(2)
127-134
2005物性ジアシルグリセロールの揚げ加熱における酸化安定性中津川研一ら
昭和女子大学大学院生活機構研究科紀要14
31-38
2005物性乳化剤無添加のジアシルグリセロールで調整した油中水滴型エマルションの乳化特性に及ぼす塩類の影響緑川真理ら
Process Biochem40(2)
637-643
2005 製造技術Diacylglycerol production in a packed bed bioreactorWatanabe T et al.
Foods & Food Ingredients Journal of Japan210(2)
115-122
2005(総説)ジアシルグリセロールの研究開発森建太
Healthful Lipids
(AOCS Press)
chapter 28
685-698
2005(書籍)Nutritional Characteristics of Diacylglycerol Oil and Its Health BenefitsMatsuo N
界面活性剤・両親媒性高分子の最新機能
(シーエムシー出版)
第2章 51-612005(書籍)ジアシルグリセロールの乳化特性河合滋ら

5.ジアシルグリセロールに関する文献(2004年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
Clin Nutr23(5)
1122-1126
2004 有効性Significant effects of diacylglycerol on body fat and lipid metabolism in patients on hemodialysisTeramoto T et al.
健康医学19(1)
29-32
2004 有効性ジアシルグリセロールを主成分とする食用油の2年間の長期摂取試験大月和宣ら
Lipids39(9)
827-832
2004メカニズムComparison of the Lymphatic Transport of Radiolabeled 1,3-Dioleoylglycerol and Trioleoylglycerol in RatsYanagita T et al.
Food Chem Toxicol42(9)
1419-1429
2004 安全性Safety aspects regarding the consumption of high-dose dietary diacylglycerol oil in men and women in a double-blind controlled trial in comparison with consumption of a triacylglycerol control oilYasunaga K et al.
J Am Oil Chem Soc81(6)
571-576
2004 調理性Thermal Deterioration of Diacylglycerol and Triacylglycerol Oils During Deep-FryingShimizu M et al.
日本家政学会誌55(4)
297-303
2004 物性ジアシルグリセロールで調製したマヨネーズ様エマルションに及ぼす調味料の影響大橋きょう子ら
J Am Oil Chem Soc81(10)
907-912
2004 物性Water-Retaining Ability of DiacylglycerolNakajima Y
J Am Oil Chem Soc81(11)
993-998
2004 物性Characterization of Diacylglycerol Oil Mayonnaise Emulsified Using Phospholipase A2-Treated Egg YolkKawai S
Prog Med24(9)
2342-2358
2004 植物ステロール配合植物ステロールエステルを含有したジアシルグリセロール配合マヨネーズ様食品の長期摂取が身体データおよび血清コレステロールの変動に及ぼす影響と安全性の検証友延一市ら
Bio Clinica19(7)
536-540
2004 (総説)ジアシルグリセロールの栄養特性村瀬孝利ら
栄養日本47(3)
199-203
2004 (総説)ジアシルグリセロールの栄養特性渡邊浩幸
栄養-評価と治療21(3)
241-245
2004 (総説)2.耐糖能改善食品
(2)メタボリックシンドロームにおけるジアシルグリセロール油摂取の意義
多田紀夫
Food Sci Technol Res10(2)
103-110
2004 (総説)Nutritional Characteristics and Health Benefits of Diacylglycerol in FoodsMatsuo N
Curr Opin Clin Nutr Metab Care7(2)
145-149
2004 (総説)Physiological actions of diacylglycerol outcomeTada N
Diacylglycerol Oil
(AOCS Press)
2004 (書籍)Katsuragi Y et al.
Recent Research developments in Lipids
(Transworld Reaearch Network)
vol.7
chapter 6
87-101
2004 (書籍)Diacylglycerol as a tool for health
-Nutritional functions of diacylglycerol oil-
Matsuo N
機能性脂質のフロンティア
(シーエムシー出版)
第11章 269-2772004 (書籍) ジアシルグリセロール松尾登ら

6.ジアシルグリセロールに関する文献(2003年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
Am J Clin Nutr77(5)
1133-1139
2003 有効性Diacylglycerols affect substrate oxidation and appetite in humansKamphuis MM et al.
Biochem Biophys Res Commun302(4)
743-750
2003 有効性Improvement in blood lipid levels by dietary sn-1,3-diacylglycerol in young women with variants of lipid transporters 54T-FABP2 and -493g-MTPYanagisawa Y et al.
Lipids38(1)
25-30
2003メカニズムDigestion and Assimilation Features of Dietary DAG in the Rat Small IntestineKondo H et al.
日本調理科学会誌36(4)
410-416
2003 調理性ジアシルグリセロールを主成分とする油の調理特性 -炒め物・サラダについて-小川久惠ら
日本食生活学会誌14(1)
42-48
2003 調理性ジアシルグリセロールを主成分とする油の調理特性 -菓子について-小川久惠ら
Food Sci Technol Res9(2)
142-147
2003 物性Interfacial and Emulsifying Properties of DiacylglycerolShimada A et al.
Nutrition19(7-8)
670-675
2003 植物ステロール配合Effect of Phytosterols in Dietary Diacylglycerol on Atherosclerosis in Cholesterol-Fed RabbitsMeguro S et al.
Lipids38(2)
129-132
2003 (総説)Nutritional Characteristics of DAG OilFlickinger BD,
Matsuo N
Current Opinion in Lipidology14(1)
29-33
2003 (総説)Diacylglycerol on lipid metabolismTada N,
Yoshida H
毎日ライフ3月号 116-1192003 (総説)体に脂肪がつきにくい食用油「ジアシルグリセロールオイル」とは?五島雄一郎
臨床栄養102(5)
609-613
2003 (総説)ジアシルグリセロールの栄養特性五島雄一郎
日本農芸化学会誌77(1)
42-43
2003 (総説)健康エコナクッキングオイル小治健太郎
都薬雑誌25(8)
8-12
2003 (総説)食後の血中中性脂肪が上昇しにくく、体に脂肪がつきにくい食用油小治健太郎
オレオサイエンス3(8)
387-394
2003 (総説)ジアシルグリセロールの健康効果:現状と展望菅野道廣
ILSINo.75
17-21
2003 (総説)ジアシルグリセロールの栄養特性安川拓次
Essential Fatty Acids and Eicosanoids
(AOCS Press)
309-3152003 (書籍)Nutritional Characteristics of Dietary Diacylglycerols: Introduction and OverviewItakura H
Essential Fatty Acids and Eicosanoids
(AOCS Press)
316-3202003 (書籍)Digestion and Absorption of DiacylglycerolYanagita T et al.
Essential Fatty Acids and Eicosanoids
(AOCS Press)
321-3272003 (書籍)Effects of Oral Diacylglycerol Loading on Postprandial Hyperlipidemia in MenTada N
Essential Fatty Acids and Eicosanoids
(AOCS Press)
328-3322003 (書籍)Diacylglycerol Oil vs. Triacylglycerol Oil in a Weight Reduction Diet: A Double-Blind Parallel Study in the United StatesMaki KC
Essential Fatty Acids and Eicosanoids
(AOCS Press)
333-3382003 (書籍)Futher Application of Diacylglycerol FunctionsWatanabe H

7.ジアシルグリセロールに関する文献(2002年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
Am J Clin Nutr76(6)
1230-1236
2002 有効性Consumption of diacylglycerol oil as part of a reduced- energy diet enhances loss of body weight and fat in comparison with consumption of a triacylglycerol control oilMaki KC et al.
J Nutr132(10)
3018-3022
2002メカニズムDietary α-Linolenic acid-rich diacylglycerols reduce body weight gain accompanying the stimulation of intestinal β-Oxidation and related gene expression in C57BL/KsJ-db/db MiceMurase T et al.
J Nutr Biochem13(11)
678-683
2002メカニズムDietary diacylglycerol suppresses high fat diet-induced hepatic fat accumulation and microsomal triacylglycerol transfer protein activity in ratsTaguchi H et al.
J Lipid Res43(8)
1312-1319
2002メカニズムAnti-obesity effect of dietary diacylglycerol in C57BL/6J mice: dietary diacylglycerol stimulates intestinal lipid metabolismMurase T et al.
J Oleo Sci51(9)
583-588
2002 安全性Dimethylbenz(a)anthracene-induced Mammary Tumorigenesis in Sprague-Dawley Rats Fed Saturated and Polyunsaturated Triacylglycerols and DiacylglycerolsSugano M et al.
J Oleo Sci51(4)
275-279
2002 調理性Deep-frying Oil Properties of Diacylglycerol-rich Cooking OilOhno Y
日本調理科学会誌35(2)
132-138
2002 物性濃厚な水中油滴型エマルションの系における
ジアシルグリセロールの乳化特性
大橋きょう子ら
Business Research 2
1-9
2002 (総説)「健康エコナクッキングオイル」の開発と事業展開安川拓次
Recent Res Devel Nutrition 5(2)
179-187
2002 (総説)Diacylglycerol, an edible oil with less body fat accumulationNagao T et al.
ファルマシア 38(11)
1075-1078
2002 (総説)話題 食用油の技術動向 ジアシルグリセロールの栄養特性時光一郎
栄養-評価と治療 19(4)
504-511
2002 (総説)ジアシルグリセロール油の食事療法への応用板倉弘重
Lipids for Functional Foods and Nutraceuticals
(The Oily Press)
Chapter 5
113-148
2002 (書籍)DiacylglycerolsWatanabe H et al.

8.ジアシルグリセロールに関する文献(2001年)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
J Nutr131(12)
3204-3207
2001 有効性Long-Term Ingestion of Dietary Diacylglycerol Lowers Serum Triacylglycerol in Type II Diabetic Patients with HypertriglyceridemiaYamamoto K et al.
Clin Chim Acta311(2)
109-117
2001 有効性Dynamics of postprandial remnant-like lipoprotein particles in serum after loading of diacylglycerolsTada N et al.
Lipids36(4)
379-382
2001 メカニズムEnergy Value and Digestibility of Dietary Oil Containing Mainly 1,3-Diacylglycerol Are Similar to Those of TriacylglycerolTaguchi H et al.
J Lipid Res 42(3)
372-378
2001 メカニズムDietary diacylglycerol suppresses high fat and high sucrose diet-induced body fat accumulation in C57BL/6J miceMurase T et al.
Ann Nutr Metab45(6)
259-264
2001 安全性Fat-Soluble Vitamin Status Is Not Affected by Diacylglycerol ConsumptionWatanabe H et al.
Food Chem Toxicol39(4)
317-329
2001 安全性Chronic study of diacylglycerol oil in ratsSoni MG et al.
日本食生活学会誌12(2)
100-108
2001 調理性ジアシルグリセロールを主成分としたクッキングオイルを料理に用いた場合の調理性の検討小川久惠ら
日本食生活学会誌12(1)
36-42
2001 調理性ジアシルグリセロールを主成分としたクッキングオイルを菓子に用いた場合の調理性の検討小川久惠ら
日本食品科学工学会誌48(6)
429-436
2001 物性ジアシルグリセロールとトリアシルグリセロールの酸化安定性の比較中津川研一ら
健康医学16(1)
9-13
2001 植物ステロール配合植物ステロールを含むジアシルグリセロールの動脈硬化危険因子に及ぼす影響竹下尚男ら
Eur J Clin Nutr55(7)
513-517
2001 植物ステロール配合Solubilization of phytosterols in diacylglycerol versus triacylglycerol improves the Serum cholesterol-lowering effectMeguro S et al.
オレオサイエンス 1(8)
913-916
2001 (総説)新健康油「コレステロール健康エコナクッキングオイル」竹下尚男ら
宮崎県薬学会誌 No.114
81-87
2001 (総説)体に脂肪がつきにくいジアシルグリセロール森建太
臨床栄養 99(4)
414-418
2001 (総説)ジアシルグリセロールの生理作用長尾知紀,
寺本民生
Inform 12(11)
1098-1102
2001 (総説)Metabolic characteristics of diacylglycerol -An edible oil that is less likely to become body fat-Matsuo N et al.
Lipid Technology 13(5)
129-133
2001 (総説)Diacylglycerol oil: an edible oil with less accumulation of body fatMatsuo N
脂質栄養学 10(1)
20-29
2001 (総説)体脂肪になりにくいジアシルグリセロールの効果とその代謝の特性松尾登,
島﨑弘幸
日本味と匂い学会誌 8(2)
193-202
2001 (総説)健康油の栄養特性とそのおいしさ桂木能久
食品と科学 43(7)
81-85
2001 (総説)ジアシルグリセロールの体脂肪になりにくい機能と食品への応用桂木能久
J Oleo Sci 50(5)
427-432
2001 (総説)Nutritional Functions of Dietary DiacylglycerolsYasukawa T,
Yasunaga K
World Rev Nutr Diet88
155-162
2001 (総説)Studies on the Role of Dietary Diacylglycerols in Human NutritionWatanabe H et al.

9.ジアシルグリセロールに関する文献(2000年以前)

雑誌名巻、頁発表年論文タイプ表題著者
J Am Coll Nutr19(6)
789-796
2000 有効性Double-Blind Controlled Study on the Effects of Dietary Diacylglycerol on Postprandial Serum and Chylomicron Triacylglycerol Responses in Healthy HumansTaguchi H et al.
J Nutr130(4)
792-797
2000 有効性Dietary Diacylglycerol Suppresses Accumulation of Body Fat Compared to Triacylglycerol in Men in a Double-Blind Controlled TrialNagao T et al.
消化と吸収23(2)
122-125
2000 メカニズム脂質の構造と膵外分泌稲毛寛子ら
健康医学14(3)
258-262
1999 有効性肥満や高脂血症に及ぼす食餌性ジアシルグリセロールの効果桂木能久ら
日本油化学会誌48(3)
235-240
1999 植物ステロール配合植物ステロールを含むジアシルグリセリンの血中コレステロール低下作用後藤直宏ら
日本油化学会誌47(4)
369-376
1998 有効性ジアシルグリセリンの長期摂取によるヒトの体脂肪代謝に及ぼす効果渡邊浩幸ら
日本油化学会誌46(3)
309-314
1997 有効性ヒトの脂質代謝に及ぼすジアシルグリセリンの影響渡邊浩幸ら
日本油化学会誌46(3)
301-307
1997 メカニズムラットにおけるジアシルグリセリンの栄養学的特徴渡邊浩幸ら
Br J Nutr77(1)
107-121
1997 メカニズムReciprocal responses to dietary diacylglycerol of hepatic enzymes of fatty acid synthesis and oxidation in the ratMurata M et al.
Biosci Biotech Biochem58(8)
1416-1419
1994 メカニズムAlteration by Diacylglycerols of the Transport and Fatty Acid Composition of Limph Chylomicrons in RatsMurata M et al.
Ann Nutr Metab37(4)
185-191
1993 メカニズムDietary Diacylglycerol-Dependent Reduction in Serum Triacylglycerol Concentration in RatsHara K et al.
食品と開発 35(11)
49-51
2000 (総説)ジアシルグリセロールの機能と応用安川拓次ら
ジャパンフードサイエンス 39(10)
43-49
2000 (総説)「健康エコナクッキングオイル」の栄養特性桂木能久
科学と工業 74(1)
33-38
2000 (総説)ジアシルグリセロールの栄養特性時光一郎
月刊バイオインダストリー 17(3)
52-59
2000 (総説)体に脂肪がつきにくい食用油の開発時光一郎
FOOD Style 214(3)
77-78
2000 (総説)ジアシルグリセロールの栄養特性片岡潔
FOOD Style 213(5)
75-78
1999 (総説)脂肪になりにくい油 ジアシルグリセロール片岡潔
バイオサイエンスとインダストリー 57(10)
43-44
1999 (総説)体に脂肪がつきにくい食用油!?時光一郎
化学工学63(10)
578-580
1999 (総説)ジアシルグリセロール -脂肪になりにくい食用油-山田直人
分離技術29(6)
352-356
1999 (総説)食用油脂における分離・精製技術山口浩明ら
臨床栄養 79(6)
657-662
1991 (総説)ジグリセリドの栄養生理柳田晃良

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