論文リスト(年代順)
1.ジアシルグリセロールの有効性に関する論文
2.ジアシルグリセロールのメカニズムに関する論文
3.ジアシルグリセロールの安全性に関する論文
4.ジアシルグリセロールの調理性・物性に関する論文
5.植物ステロール配合ジアシルグリセロールに関する論文
■論文・総説を年代別でも、まとめました。年代別にご覧なりたい場合は、こちらをご参照ください。
1.2008年発行文献
2.2007年発行文献
3.2006年発行文献
4.2005年発行文献
5.2004年発行文献
6.2003年発行文献
7.2002年発行文献
8.2001年発行文献
9.2000年以前発行文献
1.ジアシルグリセロールに関する文献(2008年)
雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
J Am Diet Assoc | 108(1) 57-66 | 2008 | 有効性 | One-Year Ad Libitum Consumption of Diacylglycerol Oil as Part of a Regular Diet Results in Modest Weight Loss in Comparison with Consumption of a Triacylglycerol Control Oil in Overweight Japanese Subjects | Kawashima H et al. |
Prog Med | 28(1) 203-210 | 2008 | 有効性 | ジアシルグリセロール油継続摂取の肥満者の体重・体脂肪に及ぼす影響 | 小治健太郎ら |
Food Chem Toxicol | 46(1) 157-167 | 2008 | 安全性 | No enhancing effects of diacylglycerol oil on tumor development in a medium-term multi-organ carcinogenesis bioassay using male F344 rats. | Ichihara T et al. |
2.ジアシルグリセロールに関する文献(2007年)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
Jpn Pharmacol Ther (薬理と治療) | 35(12) 1241-1248 | 2007 | 有効性 | Effect of Repeated Consumption of Diacylglycerol Oil on Total and Dietary Fat Oxidation in Healthy Subjects | Hibi M et al. |
Atherosclerosis | 195(2) 398-403 | 2007 | 有効性 | Suppressive effects of diacylglycerol oil on postprandial hyperlipidemia in insulin resistance and glucose intolerance | Ai M et al. |
日本臨床栄養学会雑誌 | 29(1) 14-19 | 2007 | 有効性 | ジアシルグリセロールの長期摂取が腹膜透析患者の血清脂質に及ぼす影響 | 山本國夫ら |
Atherosclerosis | 193(1) 55-61 | 2007 | メカニズム | A 1,3-diacylglycerol-rich oil induces less atherosclerosis and lowers plasma cholesterol in diabetic apoE-deficient mice | Fujii A et al. |
J Lipid Res | 48(5) 1108-1121 | 2007 | メカニズム | Effects of triacylglcyerol and diacylglycerol oils on blood clearance, tissue uptake, and hepatic apolipoprotein B secretion in mice | Yasunaga K et al. |
J Nutr | 137(5) 1194-1199 | 2007 | メカニズム | Dietary Diacylglycerol Induces the Regression of Atherosclerosis in Rabbits | Ota N et al. |
Food Chem Toxicol | 45 1165-1172 | 2007 | 安全性 | Comparison of dietary triacylglycerol oil and diacylglycerol oil in protein kinase C activation | Meguro S et al. |
Jpn Pharmacol Ther (薬理と治療) | 35(9) 973-987 | 2007 | 植物ステロール配合 | 日本人男性におけるジアシルグリセロール油と植物ステロールを含有するマヨネーズ様食品の腹部脂肪およびコレステロール値への影響 | 竹下尚男ら |
e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism | 2(1) 4-11 | 2007 | 植物ステロール配合 | Combination of plant sterols and diacylglycerol oil lowers serum cholesterol and lipoprotein (a) concentrations in postmenopausal women with mild to moderate hypercholesterolemia | Takeshita M et al. |
Asia Pac J Clin Nutr | 16(1) 40-48 | 2007 | 植物ステロール配合 | Effects of phytosterols in diacylglycerol as part of diet therapy on hyperlipidemia in children | Matsuyama T et al. |
3.ジアシルグリセロールに関する文献(2006年)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
J Pediatr Endocrinol Metab | 19(2) 795-804 | 2006 | 有効性 | Effects of Diacylglycerol Oil on Adiposity in Obese Children: Initial Communication | Matsuyama T et al. |
Nutrition | 22(2) 128-135 | 2006 | 有効性 | Dietary diacylglycerol in a typical meal suppresses postprandial increases in serum lipid levels compared with dietary triacylglycerol | Tomonobu K et al. |
Diabetes Care | 29(2) 417-419 | 2006 | 有効性 | Diet Therapy With Diacylglycerol Oil Delays the Progression of Renal Failure in Type 2 Diabetic Patients With Nephropathy | Yamamoto K et al. |
Nutrition | 22(1) 30-35 | 2006 | 有効性 | Effects of diacylglycerol on postprandial energy expenditure and respiratory quotient in healthy subjects | Saito S et al. |
Nutrition | 22(1) 23-29 | 2006 | 有効性 | Diacylglycerol oil ingestion in type-2 diabetic patients with hypertriglyceridemia | Yamamoto K et al. |
Pathophysiol Haemost Thromb | 35(5) 380-387 | 2006 | メカニズム | Mechanism of the antithrombotic effect of dietary diacylglycerol in atherogenic mice | Ijiri Y et al. |
Int J Vitam Nutr Res | 76(2) 75-79 | 2006 | メカニズム | Effects of Dietary Diacylglycerol on the Energy Metabolism | Kimura S et al. |
J Anim Physiol Anim Nutr | 90(5-6) 208-215 | 2006 | メカニズム | Weight loss effect of dietary diacylglycerol in obese dogs | Umeda T et al. |
Thromb Res | 117(4) 411-417 | 2006 | メカニズム | Dietary diacylglycerol extenuates arterial thrombosis in apoE and LDLR deficient mice | Ijiri Y et al. |
Lipids | 41(4) 347-355 | 2006 | メカニズム | Effect of Diacylglycerol on the Development of Impaired Glucose Tolerance in Sucrose-Fed Rats | Meguro S et al. |
Food Chem Toxicol | 44(1) 122-137 | 2006 | 安全性 | A 24-month dietary carcinogenicity study of DAG in mice | Chengelis CP et al. |
Food Chem Toxicol | 44(1) 98-121 | 2006 | 安全性 | A 24-month dietary carcinogenicity study of DAG (diacylglycerol) in rats | Chengelis CP et al. |
Food Chem Toxicol | 44(1) 81-97 | 2006 | 安全性 | A chronic dietary toxicity study of DAG (diacylglycerol) in Beagle dogs | Chengelis CP et al. |
日本食品科学工学会誌 | 53(6) 354-360 | 2006 | 物性 | ジアシルグリセロールを油相とする卵黄の乳化性 | 河上智子ら |
Ann Nutr Metab | 50(4) 372-379 | 2006 | 植物ステロール配合 | Serum Retinol, α-Tocopherol, and β-Carotene Levels Are Not Altered by Excess Ingestion of Diacylglycerol-Containing Plant Sterol Esters | Saito S et al. |
Nutrition | 22(2) 174-178 | 2006 | 植物ステロール配合 | Dose-dependent cholesterol-lowering effect of a mayonnaise-type product with a main component of diacylglycerol-containing plant sterol esters | Saito S et al. |
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脂質栄養学 | 15(1) 47-53 | 2006 | (総説) | 特定保健用食品としてのジアシルグリセロール | 松尾登 |
4.ジアシルグリセロールに関する文献(2005年)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
Atherosclerosis | 180(1) 197-204 | 2005 | 有効性 | Effect of diacylglycerol on postprandial lipid metabolism in non-diabetic subjects with and without insulin resistance | Takase H et al. |
Clin Chim Acta | 353 (1-2) 87-94 | 2005 | 有効性 | Effects of diacylglycerol ingestion on postprandial hyperlipidemia in diabetes | Tada N et al. |
Metabolism | 54(1) 67-71 | 2005 | 有効性 | Effects of diacylglycerol administration on serum triacylglycerol in a patient homozygous for complete lipoprotein lipase deletion | Yamamoto K et al. |
Nutrition | 21(9) 933-939 | 2005 | メカニズム | Dietary diacylglycerol reduces postprandial hyperlipidemia and ameliorates glucose intolerance in Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) rats | Mori Y et al. |
Biochim Biophys Acta | 1733(2-3) 224-231 | 2005 | メカニズム | Supplementation with alpha-linolenic acid-rich diacylglycerol suppresses fatty liver formation accompanied by an up-regulation of beta-oxidation in Zucker fatty rats | Murase T et al. |
Lipids | 40(3) 281-286 | 2005 | メカニズム | Metabolites of Dietary Triacylglycerol and Diacylglycerol During the Digestion Process in Rats | Osaki N et al. |
Food Chem Toxicol | 43(2) 253-260 | 2005 | 安全性 | Genotoxicity studies on dietary diacylglycerol (DAG) oil | Kasamatsu T et al. |
日本食品科学工学会誌 | 52(5) 226-235 | 2005 | 物性 | ジアシルグリセロールで調製したマヨネーズ様水中油滴型エマルションの乳化性に及ぼす塩の種類の影響 | 大橋きょう子ら |
日本調理科学会誌 | 38(2) 127-134 | 2005 | 物性 | ジアシルグリセロールの揚げ加熱における酸化安定性 | 中津川研一ら |
昭和女子大学大学院生活機構研究科紀要 | 14 31-38 | 2005 | 物性 | 乳化剤無添加のジアシルグリセロールで調整した油中水滴型エマルションの乳化特性に及ぼす塩類の影響 | 緑川真理ら |
Process Biochem | 40(2) 637-643 | 2005 | 製造技術 | Diacylglycerol production in a packed bed bioreactor | Watanabe T et al. |
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Foods & Food Ingredients Journal of Japan | 210(2) 115-122 | 2005 | (総説) | ジアシルグリセロールの研究開発 | 森建太 |
Healthful Lipids (AOCS Press) | chapter 28 685-698 | 2005 | (書籍) | Nutritional Characteristics of Diacylglycerol Oil and Its Health Benefits | Matsuo N |
界面活性剤・両親媒性高分子の最新機能 (シーエムシー出版) | 第2章 51-61 | 2005 | (書籍) | ジアシルグリセロールの乳化特性 | 河合滋ら |
5.ジアシルグリセロールに関する文献(2004年)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
Clin Nutr | 23(5) 1122-1126 | 2004 | 有効性 | Significant effects of diacylglycerol on body fat and lipid metabolism in patients on hemodialysis | Teramoto T et al. |
健康医学 | 19(1) 29-32 | 2004 | 有効性 | ジアシルグリセロールを主成分とする食用油の2年間の長期摂取試験 | 大月和宣ら |
Lipids | 39(9) 827-832 | 2004 | メカニズム | Comparison of the Lymphatic Transport of Radiolabeled 1,3-Dioleoylglycerol and Trioleoylglycerol in Rats | Yanagita T et al. |
Food Chem Toxicol | 42(9) 1419-1429 | 2004 | 安全性 | Safety aspects regarding the consumption of high-dose dietary diacylglycerol oil in men and women in a double-blind controlled trial in comparison with consumption of a triacylglycerol control oil | Yasunaga K et al. |
J Am Oil Chem Soc | 81(6) 571-576 | 2004 | 調理性 | Thermal Deterioration of Diacylglycerol and Triacylglycerol Oils During Deep-Frying | Shimizu M et al. |
日本家政学会誌 | 55(4) 297-303 | 2004 | 物性 | ジアシルグリセロールで調製したマヨネーズ様エマルションに及ぼす調味料の影響 | 大橋きょう子ら |
J Am Oil Chem Soc | 81(10) 907-912 | 2004 | 物性 | Water-Retaining Ability of Diacylglycerol | Nakajima Y |
J Am Oil Chem Soc | 81(11) 993-998 | 2004 | 物性 | Characterization of Diacylglycerol Oil Mayonnaise Emulsified Using Phospholipase A2-Treated Egg Yolk | Kawai S |
Prog Med | 24(9) 2342-2358 | 2004 | 植物ステロール配合 | 植物ステロールエステルを含有したジアシルグリセロール配合マヨネーズ様食品の長期摂取が身体データおよび血清コレステロールの変動に及ぼす影響と安全性の検証 | 友延一市ら |
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Bio Clinica | 19(7) 536-540 | 2004 | (総説) | ジアシルグリセロールの栄養特性 | 村瀬孝利ら |
栄養日本 | 47(3) 199-203 | 2004 | (総説) | ジアシルグリセロールの栄養特性 | 渡邊浩幸 |
栄養-評価と治療 | 21(3) 241-245 | 2004 | (総説) | 2.耐糖能改善食品 (2)メタボリックシンドロームにおけるジアシルグリセロール油摂取の意義 | 多田紀夫 |
Food Sci Technol Res | 10(2) 103-110 | 2004 | (総説) | Nutritional Characteristics and Health Benefits of Diacylglycerol in Foods | Matsuo N |
Curr Opin Clin Nutr Metab Care | 7(2) 145-149 | 2004 | (総説) | Physiological actions of diacylglycerol outcome | Tada N |
Diacylglycerol Oil (AOCS Press) | | 2004 | (書籍) | | Katsuragi Y et al. |
Recent Research developments in Lipids (Transworld Reaearch Network) | vol.7 chapter 6 87-101 | 2004 | (書籍) | Diacylglycerol as a tool for health -Nutritional functions of diacylglycerol oil- | Matsuo N |
機能性脂質のフロンティア (シーエムシー出版) | 第11章 269-277 | 2004 | (書籍) | ジアシルグリセロール | 松尾登ら |
6.ジアシルグリセロールに関する文献(2003年)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
Am J Clin Nutr | 77(5) 1133-1139 | 2003 | 有効性 | Diacylglycerols affect substrate oxidation and appetite in humans | Kamphuis MM et al. |
Biochem Biophys Res Commun | 302(4) 743-750 | 2003 | 有効性 | Improvement in blood lipid levels by dietary sn-1,3-diacylglycerol in young women with variants of lipid transporters 54T-FABP2 and -493g-MTP | Yanagisawa Y et al. |
Lipids | 38(1) 25-30 | 2003 | メカニズム | Digestion and Assimilation Features of Dietary DAG in the Rat Small Intestine | Kondo H et al. |
日本調理科学会誌 | 36(4) 410-416 | 2003 | 調理性 | ジアシルグリセロールを主成分とする油の調理特性 -炒め物・サラダについて- | 小川久惠ら |
日本食生活学会誌 | 14(1) 42-48 | 2003 | 調理性 | ジアシルグリセロールを主成分とする油の調理特性 -菓子について- | 小川久惠ら |
Food Sci Technol Res | 9(2) 142-147 | 2003 | 物性 | Interfacial and Emulsifying Properties of Diacylglycerol | Shimada A et al. |
Nutrition | 19(7-8) 670-675 | 2003 | 植物ステロール配合 | Effect of Phytosterols in Dietary Diacylglycerol on Atherosclerosis in Cholesterol-Fed Rabbits | Meguro S et al. |
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Lipids | 38(2) 129-132 | 2003 | (総説) | Nutritional Characteristics of DAG Oil | Flickinger BD, Matsuo N |
Current Opinion in Lipidology | 14(1) 29-33 | 2003 | (総説) | Diacylglycerol on lipid metabolism | Tada N, Yoshida H |
毎日ライフ | 3月号 116-119 | 2003 | (総説) | 体に脂肪がつきにくい食用油「ジアシルグリセロールオイル」とは? | 五島雄一郎 |
臨床栄養 | 102(5) 609-613 | 2003 | (総説) | ジアシルグリセロールの栄養特性 | 五島雄一郎 |
日本農芸化学会誌 | 77(1) 42-43 | 2003 | (総説) | 健康エコナクッキングオイル | 小治健太郎 |
都薬雑誌 | 25(8) 8-12 | 2003 | (総説) | 食後の血中中性脂肪が上昇しにくく、体に脂肪がつきにくい食用油 | 小治健太郎 |
オレオサイエンス | 3(8) 387-394 | 2003 | (総説) | ジアシルグリセロールの健康効果:現状と展望 | 菅野道廣 |
ILSI | No.75 17-21 | 2003 | (総説) | ジアシルグリセロールの栄養特性 | 安川拓次 |
Essential Fatty Acids and Eicosanoids (AOCS Press) | 309-315 | 2003 | (書籍) | Nutritional Characteristics of Dietary Diacylglycerols: Introduction and Overview | Itakura H |
Essential Fatty Acids and Eicosanoids (AOCS Press) | 316-320 | 2003 | (書籍) | Digestion and Absorption of Diacylglycerol | Yanagita T et al. |
Essential Fatty Acids and Eicosanoids (AOCS Press) | 321-327 | 2003 | (書籍) | Effects of Oral Diacylglycerol Loading on Postprandial Hyperlipidemia in Men | Tada N |
Essential Fatty Acids and Eicosanoids (AOCS Press) | 328-332 | 2003 | (書籍) | Diacylglycerol Oil vs. Triacylglycerol Oil in a Weight Reduction Diet: A Double-Blind Parallel Study in the United States | Maki KC |
Essential Fatty Acids and Eicosanoids (AOCS Press) | 333-338 | 2003 | (書籍) | Futher Application of Diacylglycerol Functions | Watanabe H |
7.ジアシルグリセロールに関する文献(2002年)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
Am J Clin Nutr | 76(6) 1230-1236 | 2002 | 有効性 | Consumption of diacylglycerol oil as part of a reduced- energy diet enhances loss of body weight and fat in comparison with consumption of a triacylglycerol control oil | Maki KC et al. |
J Nutr | 132(10) 3018-3022 | 2002 | メカニズム | Dietary α-Linolenic acid-rich diacylglycerols reduce body weight gain accompanying the stimulation of intestinal β-Oxidation and related gene expression in C57BL/KsJ-db/db Mice | Murase T et al. |
J Nutr Biochem | 13(11) 678-683 | 2002 | メカニズム | Dietary diacylglycerol suppresses high fat diet-induced hepatic fat accumulation and microsomal triacylglycerol transfer protein activity in rats | Taguchi H et al. |
J Lipid Res | 43(8) 1312-1319 | 2002 | メカニズム | Anti-obesity effect of dietary diacylglycerol in C57BL/6J mice: dietary diacylglycerol stimulates intestinal lipid metabolism | Murase T et al. |
J Oleo Sci | 51(9) 583-588 | 2002 | 安全性 | Dimethylbenz(a)anthracene-induced Mammary Tumorigenesis in Sprague-Dawley Rats Fed Saturated and Polyunsaturated Triacylglycerols and Diacylglycerols | Sugano M et al. |
J Oleo Sci | 51(4) 275-279 | 2002 | 調理性 | Deep-frying Oil Properties of Diacylglycerol-rich Cooking Oil | Ohno Y |
日本調理科学会誌 | 35(2) 132-138 | 2002 | 物性 | 濃厚な水中油滴型エマルションの系における ジアシルグリセロールの乳化特性 | 大橋きょう子ら |
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Business Research | 2 1-9 | 2002 | (総説) | 「健康エコナクッキングオイル」の開発と事業展開 | 安川拓次 |
Recent Res Devel Nutrition | 5(2) 179-187 | 2002 | (総説) | Diacylglycerol, an edible oil with less body fat accumulation | Nagao T et al. |
ファルマシア | 38(11) 1075-1078 | 2002 | (総説) | 話題 食用油の技術動向 ジアシルグリセロールの栄養特性 | 時光一郎 |
栄養-評価と治療 | 19(4) 504-511 | 2002 | (総説) | ジアシルグリセロール油の食事療法への応用 | 板倉弘重 |
Lipids for Functional Foods and Nutraceuticals (The Oily Press) | Chapter 5 113-148 | 2002 | (書籍) | Diacylglycerols | Watanabe H et al. |
8.ジアシルグリセロールに関する文献(2001年)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
J Nutr | 131(12) 3204-3207 | 2001 | 有効性 | Long-Term Ingestion of Dietary Diacylglycerol Lowers Serum Triacylglycerol in Type II Diabetic Patients with Hypertriglyceridemia | Yamamoto K et al. |
Clin Chim Acta | 311(2) 109-117 | 2001 | 有効性 | Dynamics of postprandial remnant-like lipoprotein particles in serum after loading of diacylglycerols | Tada N et al. |
Lipids | 36(4) 379-382 | 2001 | メカニズム | Energy Value and Digestibility of Dietary Oil Containing Mainly 1,3-Diacylglycerol Are Similar to Those of Triacylglycerol | Taguchi H et al. |
J Lipid Res | 42(3) 372-378 | 2001 | メカニズム | Dietary diacylglycerol suppresses high fat and high sucrose diet-induced body fat accumulation in C57BL/6J mice | Murase T et al. |
Ann Nutr Metab | 45(6) 259-264 | 2001 | 安全性 | Fat-Soluble Vitamin Status Is Not Affected by Diacylglycerol Consumption | Watanabe H et al. |
Food Chem Toxicol | 39(4) 317-329 | 2001 | 安全性 | Chronic study of diacylglycerol oil in rats | Soni MG et al. |
日本食生活学会誌 | 12(2) 100-108 | 2001 | 調理性 | ジアシルグリセロールを主成分としたクッキングオイルを料理に用いた場合の調理性の検討 | 小川久惠ら |
日本食生活学会誌 | 12(1) 36-42 | 2001 | 調理性 | ジアシルグリセロールを主成分としたクッキングオイルを菓子に用いた場合の調理性の検討 | 小川久惠ら |
日本食品科学工学会誌 | 48(6) 429-436 | 2001 | 物性 | ジアシルグリセロールとトリアシルグリセロールの酸化安定性の比較 | 中津川研一ら |
健康医学 | 16(1) 9-13 | 2001 | 植物ステロール配合 | 植物ステロールを含むジアシルグリセロールの動脈硬化危険因子に及ぼす影響 | 竹下尚男ら |
Eur J Clin Nutr | 55(7) 513-517 | 2001 | 植物ステロール配合 | Solubilization of phytosterols in diacylglycerol versus triacylglycerol improves the Serum cholesterol-lowering effect | Meguro S et al. |
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オレオサイエンス | 1(8) 913-916 | 2001 | (総説) | 新健康油「コレステロール健康エコナクッキングオイル」 | 竹下尚男ら |
宮崎県薬学会誌 | No.114 81-87 | 2001 | (総説) | 体に脂肪がつきにくいジアシルグリセロール | 森建太 |
臨床栄養 | 99(4) 414-418 | 2001 | (総説) | ジアシルグリセロールの生理作用 | 長尾知紀, 寺本民生 |
Inform | 12(11) 1098-1102 | 2001 | (総説) | Metabolic characteristics of diacylglycerol -An edible oil that is less likely to become body fat- | Matsuo N et al. |
Lipid Technology | 13(5) 129-133 | 2001 | (総説) | Diacylglycerol oil: an edible oil with less accumulation of body fat | Matsuo N |
脂質栄養学 | 10(1) 20-29 | 2001 | (総説) | 体脂肪になりにくいジアシルグリセロールの効果とその代謝の特性 | 松尾登, 島﨑弘幸 |
日本味と匂い学会誌 | 8(2) 193-202 | 2001 | (総説) | 健康油の栄養特性とそのおいしさ | 桂木能久 |
食品と科学 | 43(7) 81-85 | 2001 | (総説) | ジアシルグリセロールの体脂肪になりにくい機能と食品への応用 | 桂木能久 |
J Oleo Sci | 50(5) 427-432 | 2001 | (総説) | Nutritional Functions of Dietary Diacylglycerols | Yasukawa T, Yasunaga K |
World Rev Nutr Diet | 88 155-162 | 2001 | (総説) | Studies on the Role of Dietary Diacylglycerols in Human Nutrition | Watanabe H et al. |
9.ジアシルグリセロールに関する文献(2000年以前)

雑誌名 | 巻、頁 | 発表年 | 論文タイプ | 表題 | 著者 |
J Am Coll Nutr | 19(6) 789-796 | 2000 | 有効性 | Double-Blind Controlled Study on the Effects of Dietary Diacylglycerol on Postprandial Serum and Chylomicron Triacylglycerol Responses in Healthy Humans | Taguchi H et al. |
J Nutr | 130(4) 792-797 | 2000 | 有効性 | Dietary Diacylglycerol Suppresses Accumulation of Body Fat Compared to Triacylglycerol in Men in a Double-Blind Controlled Trial | Nagao T et al. |
消化と吸収 | 23(2) 122-125 | 2000 | メカニズム | 脂質の構造と膵外分泌 | 稲毛寛子ら |
健康医学 | 14(3) 258-262 | 1999 | 有効性 | 肥満や高脂血症に及ぼす食餌性ジアシルグリセロールの効果 | 桂木能久ら |
日本油化学会誌 | 48(3) 235-240 | 1999 | 植物ステロール配合 | 植物ステロールを含むジアシルグリセリンの血中コレステロール低下作用 | 後藤直宏ら |
日本油化学会誌 | 47(4) 369-376 | 1998 | 有効性 | ジアシルグリセリンの長期摂取によるヒトの体脂肪代謝に及ぼす効果 | 渡邊浩幸ら |
日本油化学会誌 | 46(3) 309-314 | 1997 | 有効性 | ヒトの脂質代謝に及ぼすジアシルグリセリンの影響 | 渡邊浩幸ら |
日本油化学会誌 | 46(3) 301-307 | 1997 | メカニズム | ラットにおけるジアシルグリセリンの栄養学的特徴 | 渡邊浩幸ら |
Br J Nutr | 77(1) 107-121 | 1997 | メカニズム | Reciprocal responses to dietary diacylglycerol of hepatic enzymes of fatty acid synthesis and oxidation in the rat | Murata M et al. |
Biosci Biotech Biochem | 58(8) 1416-1419 | 1994 | メカニズム | Alteration by Diacylglycerols of the Transport and Fatty Acid Composition of Limph Chylomicrons in Rats | Murata M et al. |
Ann Nutr Metab | 37(4) 185-191 | 1993 | メカニズム | Dietary Diacylglycerol-Dependent Reduction in Serum Triacylglycerol Concentration in Rats | Hara K et al. |
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食品と開発 | 35(11) 49-51 | 2000 | (総説) | ジアシルグリセロールの機能と応用 | 安川拓次ら |
ジャパンフードサイエンス | 39(10) 43-49 | 2000 | (総説) | 「健康エコナクッキングオイル」の栄養特性 | 桂木能久 |
科学と工業 | 74(1) 33-38 | 2000 | (総説) | ジアシルグリセロールの栄養特性 | 時光一郎 |
月刊バイオインダストリー | 17(3) 52-59 | 2000 | (総説) | 体に脂肪がつきにくい食用油の開発 | 時光一郎 |
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バイオサイエンスとインダストリー | 57(10) 43-44 | 1999 | (総説) | 体に脂肪がつきにくい食用油!? | 時光一郎 |
化学工学 | 63(10) 578-580 | 1999 | (総説) | ジアシルグリセロール -脂肪になりにくい食用油- | 山田直人 |
分離技術 | 29(6) 352-356 | 1999 | (総説) | 食用油脂における分離・精製技術 | 山口浩明ら |
臨床栄養 | 79(6) 657-662 | 1991 | (総説) | ジグリセリドの栄養生理 | 柳田晃良 |

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