難消化性デキストリン添加アイスクリームの食後血糖値及びインスリン分泌に及ぼす影響(自然科学編)
The effect of ice cream containing indigestible dextrin on postprandial glucose and insulin responses(Natural Sciences)
1九州女子大学栄養学科
2九州女子大学栄養学科
3JMNC日本医療栄養センター
1Department of Nutrition, Faculty of Home Economics, Kyushu Women's University
2Department of Nutrition, Faculty of Home Economics, Kyushu Women's University
3Japan Medical Nutrition Center
健常者及び非インスリン依存型糖尿病患者各5名を被験者として、難消化性デキストリン入りアイスクリーム摂取後の血糖値及びインスリン値の変化について検討した。パインファイバー10g(難消化性デキストリンとして9.0g)を添加したアイスクリームを試験食とし、難消化性デキストリン無添加アイスクリームを対照とした。負荷前と実験食摂取開始120分後までの血液を肘静脈より採取し、血糖値及び血清インスリン値を経時的に測定した。健常群の血糖値は難消化性デキストリンの有無に関わらず空腹時よりも低下した。血清インスリン値は難消化性デキストリン添加群が対照に比べ増加した。一方、糖尿病群は食後血糖値及びインスリン値ともに試験食の方が低値を示した。血糖上昇曲線下面積およびインスリン上昇曲線下面積においても難消化性デキストリンの有無による有意差は見られなかった。今回の結果は被験者によって食後血糖値並びにインスリンの分泌反応が大きく異なっていた。
This study aimed to define the effects of dietary fiber (a low-viscosity water-soluble dietary fiber, indigestible dextrin : DF) added to ice cream (IC) on postprandial glucose and insulin responses. Subjects were five healthy volunteers and five non-insulin-dependent diabetics, served IC with and without 10g of Pine Fiber (containing 9.0g of indigestible dextrin). Venous blood samples were drawn for glucose and insulin determination in the fasting state, and at 120 min after meals. In the healthy group, the mean blood glucose level tended to be below the fasting blood glucose and the mean insulin level of IC + DF increased more than with IC only. Whereas, in the diabetes group, postprandial glucose and insulin responses after IC + DF were lower than that after IC only, but there was no significant difference in postprandial glucose and the insulin area under the curve and at each time between IC + DF and IC. In this study, indigestible dextrin had no favorable effect on the postprandial glucose and insulin responses because they were different in each of the subjects.
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